Тренінг

17.02.2016 15:56

15.02.2016р. практичним психологом та соціальним педагогом проведено тренінг з педагогами з теми: «Способи та методи подолання емоційного вигорання педагогів».

          Мета тренінгового заняття: зняття емоційної напруги для зміцнення психологічного здоров'я педагога; ознайомлення  учасників тренінгу з деякими прийомами психологічної саморегуляції; створення  сприятливих  умов для продуктивної роботи над собою; удосконалення  розвитку особистісних якостей, стабілізуючи внутрішню душевну гармонію.

Професія вчителя вимагає великої витримки і самоконтролю. Від численних інтенсивних контактів з іншими людьми педагог відчуває великі нервово-психічні навантаження, які проявляються в емоційному виснаженні. Педагог знаходиться в ситуації крайнього емоційного напруження, що призводить до прогресуючого погіршення стану здоров'я. Також в житті вчителів велике місце займає принцип недостатності.  Він приховує в  собі  нестачу часу на зустрічі та увагу до своєї сім'ї. Ми постійно біжимо, поспішаємо, не помічаємо один одного.

Отже, проведення тренінгів з даної тематики, має для педагога велике значення.

Виконуючи з великим інтересом та бажанням  такі психологічні вправи як «Міст», вправу-тест «Прихований стрес», «Приємні літачки», «Рубання дров», вправу  з асоціативними  картками «Позбавлення від негативних емоцій» та інші… Педагоги отримали гарний настрій, реалізували свої очікування від проведеного тренінгу, стабілізували свою душевну гармонію.

У кожного з нас є свої способи подолання стресу та емоційної напруги. Учені провели дослідження, в якому йдеться  мова про особистий ресурс, за допомогою якого можна отримати позитивні емоції й подолати емоційне напруження, що і вдалося членам педагогічного колективу.

 

 Окомашенко Н.А.,

практичний психолог ЗОШ № 5