Профорієнтація

28.04.2016 20:21

СЦЕНАРІЙ ЗАХОДУ

з профорієнтації

«Калейдоскоп професій»

          Вибір професії – дуже відповідальний крок у житті кожної людини. Необхідно не один раз обдумати перед тим як остаточно визначитися з своєю майбутньою професією. Адже від того як вас задовольняє професія залежить результат роботи. Коли людина з інтересом і цікавістю виконує професійні обовязки, на роботу йде з гарним настроєм і бажанням, тільки тоді отримає хороший результат.

         Для допомоги учням  визначитися зі своєю майбутньою професією в школі проводиться ряд заходів: просвіта, ознайомлення з різними видами професій, їхньою актуальністю для регіону в якому живемо, діагностика та корекційно — розвивальна робота де в ігровій формі можна ознайомитися та розширити свої знання про рідкісні професії.

          - Сьогодні  ми з вами і дізнаємося наскільки ви отримали міцні знання з даного питання.  Ви сьогодні учасники змагання «Калейдоскоп професій»

         Для вас буде представлено 6 конкурсів, які будуть оцінюватися за 5-ти бальною шкалою. А оцінювати буде наше журі:

-         Заступник директора з навчально-виховної роботи, Пелехань Ірина Геннадіївна.

-         Вчитель англійської мови - Усатова Світлана Леонтівна

-         Вчитель математики, Сулицька Тетяна Василівна

-         Вчитель музики та художньої культури, Величкова Юлія Сергіївна.

1 завдання

-         Представлення вашої команди та девізу.

-         (Оцінювання журі)

2 завдання

         Кожному члену команди дається по 2 букви, які будуть до вам прикріплені попереду та на спину. З даних букв вам необхідно буде зіставити слово відповідь на запропоноване запитання. Якщо такої букви у вас не буде, необхідно її  знайти  на столі та показати відповідь. На всі запитання вам дається 1 хвилина. За кожну правильну відповідь один бал

 

Актор – виконавець ролей в драматичних, оперних, балетних, естрадних, циркових виставах такінофільмах, творець сценічних образів.

     Токар — ремісник, що займається обробкою металу, дерева та інших матеріалів способом обточування на токарному верстаті.

Пекар - працівник хлібопекарного виробництва, фахівець з випікання хліба та хлібобулочних виробів.

Піло́т — особа, яке керує транспортним засобом, зазвичай літальним апаратом.

Кермо́ — пристрій для керування рухом автомобілялітакасудна.

Лікар — фахівець із повною вищою медичною освітою, який в установленому законом порядку постійно займається підтримкою або відновленням людського здоров'я, через запобігання (профілактика), розпізнавання (діагностика) та лікуваннязахворювань і травм.

Клоун, — смішні виконавці, що їх характеризує гротескний вигляд: у кольоровихперуках, обличчя вкрито гримом, вдягнені у чужоземний одяг, у незвичайно великому взутті, і т. д., розважають глядачів, кумедні та жартівливі

Каде́т — вихованець кадетського корпусу або військового ліцею, майбутній офіцер.

Шери́ф - службова особа, що здійснює адміністративні, поліційні та деякі судові функці в країнаш США

Ша́хта — промислове підприємство з видобування корисних копалин (вугіллясолейруди тощо) підземним способом і відвантаження їх споживачам або на гірничозбагачувальну фабрику.

Моряк — людина, яка працює на транспортному  морському або спеціальному судні або служить на військовому кораблі.

 

Ма́ляр — будівельна спеціальність, фахівець, що займається фарбуванням будов, споруд, обладнання та інших предметів

Юри́ст (— фахівець, який має професійні правові знання у галузі юридичних наукзаконодавства і практики його застосування.

Агент - представник, довірена особа, що діє за дорученням когось, служить чиїмсь інтересам

Зако́н — нормативно-правовий акт вищої юридичної сили, що регулює найважливіші суспільні відносини шляхом встановлення загальнообов'язкових правил, прийнятий в особливому порядку (законодавчим), або безпосередньо народом.

Завуч – заступник директора з навчально- виховного процесу в школі

Фíзик — людина що займається фізикою

Конюх  - працівник, який доглядає за кіньми.

Жокей  — спортсмен, професійний вершник на перегонах

Посо́л — дипломатичний представник держави вищого рангу в іноземній державі, або на території держави перебування

У́чень: особа, яка вчиться в загальноосвітній або спеціалізованій школі, що дає початкову й середню освіту. той, хто навчається певному ремеслу чи, наприклад, фаху. послідовник чиїх-небудь поглядів, учення.

Завдання 3. «Рідкісні професії»

Перед вами список рідкісних професій, вам необхідно пояснити, що це за професія, чи коротко розповісти про неї. За кожну правильну відповідь один бал. На це завдання 5 хвилин.

1. Футуролог. Прорахунок і оцінка ризиків  в бізнесі та прогноз розвитку бізнесу, економіки, країни в цілому.

2. Лайф коуч. Такі спеціалісти пропонують людям допомогу в постановці та досягненні своїх цілей. Лайф коучинг дає можливість реалізувати себе і досягти поставленої мети, працюючи з тими ресурсами, про які клієнт і не здогадувався, або недооцінював їх.

3. Аерографіст. Людина, яка володіє технікою образотворчого мистецтва і може нанести малюнок на будь-яку поверхню.

4. Сюрвейєр. За результатами роботи такого фахівця страхова компанія ухвалює рішення про укладання договору страхування. Людина, що працює сюрвейєром, здійснює огляд майна, прийнятого на страхування.

5. Факір.. Загалом факіри – це люди, які працюють із вогнем та піротехнічними інструментами на різних фестивалях і в так званих театрах вогню, цирку тощо.

6. Берейтор. Цей професіонал навчає верхової їзди, але не вершників, а коней. Завдяки праці берейтора коні в цирку вміють робити поклін і танцювати вальс, а коні в стайнях ходять під сідлом і долають складні перешкоди.

         7.Бариста (італ. barista) — фахівець з приготування кави.

8. Постижер - фахівець з накладною рослинності: не тільки перуки і шиньйони, але і вусах з бакенбардами. Мова, звичайно, йде не про дешеві імітаціях з штучного волосся, які можна знайти на ринку. Постижери працюють індивідуально і на замовлення, витрачаючи на невеликий парик не менше двох місяців праць і зусиль

 

Доки команди працюють на сцену запрошуються 6 чоловік від вболівальників кожної команди.

Вам необхідно построяти вежу  з паперу. В кого вона буде вищою та найдовше простоїть того і перемога та доповнюючий бал для команди.

  Завдання 4

 Командам пропонується зіставити розібраний пазл склеяти  та надати журі. Завдання на швидкість оцінюється в 2 бали даний конкурс.

 

Завдання 5.

Капітан команди запрошується на сцену. Необхідно прослухати пісню, яка відноситься до категорії професії. З допомогою міміки, жестів та рухів показати своїй команді, але без слів. Завдання команди сказати назву пісні та проспівати її декілька рядків. Оцінюється кожна пісня в 2 бали.

 

Завдання 6

Один учасник з закритими очима. Вставляє голову в отвір ватману на якому зображений малюнок. За допомогою запитань до команди, учасник повинен відгадати, яка професія там зображена. Інші учасники команди можуть тільки давати відповіді так або ні. Оцінка 1 бал.

 

НАГОРОДЖЕННЯ ГРАМОТАМИ.