Педагогічна взаємодія

08.05.2016 12:10

РОЛЬ ОСОБИСТОСТІ ВЧИТЕЛЯ (КЛАСНОГО КЕРІВНИКА) У ФОРМУВАННІ ТВОРЧОГО ПРАЦЕЗДАТНОГО УЧНІВСЬКОГО КОЛЕКТИВУ

Мета: шляхом створення творчого колективного учительського проекту з’ясувати, яким має бути учитель у сучасній школі; надати допомогу педагогам з питання формування творчого працездатного учнівського колективу; визначити елементи педагогічної майстерності сучасного вчителя.

Завдання:

  • активізувати знання вчителів із проблеми формування творчого працездатного учнівського колективу;
  • виробити практичні стратегії партнерської взаємодії учителя й учнівського колективу.

Обладнання: інформаційний матеріал (додатки), скотч, ножиці, кольорові стікери, фломастери, плакати.

Хід семінару-тренінгу

1.      Відкриття педради (2 хв.)

-          Сьогодні ми з вами зібрались на педраді, що проводиться у формі тренінгу. Тренінг – це дуже цікавий процес. Він допомагає пізнавати себе й навколишній світ, змінювати своє «Я» через спілкування, перебуваючи в неформальних і довірливих умовах. Одночасно з отриманням нової інформації на тренінгу можна обговорити незрозумілі моменти, задавати питання, формувати навички поведінки, тобто накопичувати власний досвід, чим ми і будемо з вами сьогодні займатися.

-    Тема нашої педради: «Роль особистості вчителя (класного керівника) у формуванні творчого працездатного учнівського колективу».  Гаслом нашої роботи будуть слова: «Почни з себе!». Тільки навчившись працювати творчо, ми зможемо цього навчити дітей.

2.      Вправа на активізацію «Овації» (3 хв.)

Мета: сприяти створенню атмосфери доброзичливості та довіри для конструктивної роботи.

Хід вправи: учасники сідають у коло. Завуч пропонує підвестися тим, у кого, наприклад, гарний настрій. Якщо такі учасники є, то вони встають, а інші «нагороджують» їх оваціями. Після оплесків ті, хто встав, сідають на свої місця, а завуч продовжує: «Прошу встати тих, хто…»:

·         любить гратися з дітьми;

·         любить розповідати повчальні історії;

·         любить дітей;

·         вміє малювати;

·         уміє танцювати;

·         уміє співати;

·         має цікаве хобі.

3.      Мотивація. Притча об облезлом чёрном верблюде. (2 хв.)

Умирал старый дервиш. Позвал он к себе трёх своих сыновей и сказал, что оставил им в наследство 17 своих верблюдов. Старшему сыну он завещал одну вторую всех верблюдов, среднему – одну треть, и, наконец, младшему – одну девятую часть этих 17 верблюдов.

После смерти отца братья никак не могли поделить наследство.

В то время мимо их селения ехал старец на облезлом чёрном верблюде. Узнав причину их спора, он сказал: “Я уже стар для путешествий. Возьмите себе моего облезлого верблюда, и вы сможете поделить наследство”.

Братья так и поступили. Верблюдов стало 18. И старший брат отвёл в свой сарай 9 верблюдов, средний – 6, а младший – двоих. После этого в стороне остался стоять облезлый чёрный верблюд…

“Вам уже не нужен мой верблюд? – спросил старец. – пожалуйста, верните мне его обратно, может, он послужит ещё и мне, и другим…” И старец поехал дальше…

Несомненно, эта притча – о сути деятельности классного руководителя:

·         присоединиться;

·         помочь;

·         вовремя отойти в сторону, позволяя детям идти своим путём;

·         следовать дальше, чтобы помочь другим.

4. Вправа для розподілу на групи (2 хв.)

5. Ділова гра.  Педагогам запропоновані аркуші   ватману, фломастери, маркери. (5 хв.)

Завдання гри – намалювати  портрет класного керівника (яким класі керівники хотіли б бачити себе й колег, якими вчителі –предметники хотіли б бачити класних керівників тих класів, у яких вони викладають).

Епіграф:

Нельзя воспитывать щенков
Посредством крика и пинков.
Щенок, воспитанный пинком,
Не будет преданным щенком.
Ты после грубого пинка
Попробуй, подзови щенка!
Где раздают щенкам пинки,
Там воспитатели – пеньки!

С.Михалков

6. Значимість роботи класного керівника (2 хв.)

Часто дитина зустрічається у школі з класним керівником, для якого, в силу його завантаженості, важливо виконати функціональні обов'язки. Не більше того. Однак ситуацію розвитку такий "функціонер" створює для дітей з зусиллям. Причина цього - брак часу. Але, незважаючи на свою зайнятість, класний керівник - це та людина, яка поряд з виконанням своїх функціональних обов'язків, має можливість "Бути поруч" з дитиною і всією своєю поведінкою показувати їй зразки культурної поведінки.

* Саме класний керівник здатний показати учневі та його батькам, що вони є в житті один одного, так як більша частина про це забуває, і організувати їх зустріч в контексті взаєморозуміння і взаємодовіри...*

* Саме класний керівник здатний, наприклад, показати учителям-предметникам, що сукупний обсяг домашніх завдань, який задається ними, перевищує всі мислимі і немислимі норми...

* Саме класний керівник здатний допомогти дитині у вирішенні труднощів, з якими та з причини свого віку або відсутності відповідних умінь ще не здатна впоратися самостійно.

* Саме класний керівник здатний спільно з дитиною та її батьками створити умови для реального самостійного вирішення зростаючою людиною її особистих проблем, розуміння себе та інших, особистісного та професійного самовизначення

* Саме класний керівник здатний створити умови для розвитку у дітей творчої ініціативи, громадянської позиції, відповідальності та всіх якостей, що затребувані суспільством.

 * Робота класного керівника базується на визнанні ним необхідності формувати і у себе, і у дітей позитивну "Я-концепцію" і вміння жити "Тут і тепер". В цьому і полягає кредо класного керівника.

 

7. Результати анкетування учнів «Я та мій класний керівник» (2 хв.)

8. Домашнє завдання класних керівників (10 хв.)

І ланка: Впровадження у навчально-виховний процес здоров’язберігаючих технологій

(Кирюта І. Ю., Бевз-Басова С. В., Романій А. Є.)

ІІ ланка: «Розвиток учнівського самоврядування  в класному колективі через систему колективних творчих справ» (Рудик Л. Я., Понцір Л. О., Кандибко Ю. С., Сікірина Л. В.)

ІІІ ланка: Професійне самовизначення учнів (Пустовойтова І. О., Пєвнєва Г. Г., Шкуро М. І.)

9. Слово ЗДВР.

               Змінюються умови, форми й засоби навчання, та незмінним залишається головне призначення вчителя – навчити людину бути Людиною.

Стати справжнім вчителем, духовним наставником своїх вихованців, чудовим класоводом чи класним керівником, дуже нелегко. Діяльність учителя як організатора учнівського колективу багатогранна, коло обов’язків дуже широке, прикрощів і невдач набагато більше, ніж радощів і перемог. Але водночас – це радість спілкування,  це бажання бути потрібним кожному своєму учневі й досягнення маленьких чи  великих перемог у навчанні та вихованні. Кожен  намагається відшукати свої шляхи вирішення, здавалося б, одних і тих же завдань. І чим вища майстерність вчителя, тим результативнішим є процес навчання і виховання: менше конфліктів, більше доброти і взаєморозуміння у відносинах між педагогом та його учнями.

 Африканська приказка: “Щоб зробити що-небудь, потрібно не так вже багато сил. От щоб вирішити, що саме потрібно зробити, потрібна дійсно величезна сила".

 

10. Метод «Мозкова атака» (6 хв.)

Кожна група отримує педагогічну ситуацію та кілька варіантів відповідей до неї. Групі необхідно обрати один з варіантів та обґрунтувати свій вибір.

Ситуація 1.

Заступник директора, обминаючи вас, дає термінове завдання вашому вихованцеві, який у цей час уже виконує відповідальне доручення. Ви і заступник  вважаєте свої доручення невідкладними.

А. Не піддаючи сумніву завдання заступника директора, суворо дотримаюся посадової субординації, запропоную вихованцеві відкласти виконання поточної роботи, дорученої мною напередодні.

Б. Усе залежить від того, наскільки авторитетним для мене є заступник.

В. Висловлю учневі свою незгоду із завданням заступника директора, попереджу його, що в майбутньому в таких випадках скасую завдання заступника, які не погоджено зі мною.

Г. В інтересах справи запропоную учневі виконати взяте на себе доручення.

Ситуація 2.

У напружений період – кінець семестру, коли діти виконують контрольні роботи з різних предметів, учень у класі скоїв поганий вчинок. Порушено навчальну дисципліну, психологічний мікроклімат у шкільному колективі. Класний керівник не знає винуватця, але його необхідно виявити й покарати. Як ви вчинили б на місці класного керівника? Оберіть найбільш прийнятний для вас варіант рішення.

А. Залишу з’ясування факторів цього інциденту до закінчення семестру.

Б. Підозрілих у скоєному вчинку викличу для розмови віч-на-віч.

В. Повідомлю про скоєне учням, яким найбільше довіряю. Запропоную їм самостійно з’ясувати, хто винен, і доповісти про це мені.

Г. Після завершення контрольних робіт проведу класні збори, публічно вимагатиму виявлення й покарання винуватців.

Ситуація 3.

Між двома вашими вихованцями виник конфлікт, який негативно впливає на позитивний емоційний фон класного колективу. Кожен з учнів індивідуально звертається до вас по допомогу та підтримку в конфліктній ситуації.

Оберіть свій варіант поведінки в цій ситуації.

А. Я маю припинити конфлікт у класному колективі, вирішу: конфлікти – це справа тих, хто конфліктує.

Б. звернуся з проханням з’ясувати причини конфлікту до активістів класу.

В. Насамперед особисто спробую встановити мотиви конфлікту та знайти способи примирення, які влаштовують обидві сторони.

Г. З’ясую, хто з класного колективу є авторитетом для тих, хто конфліктує, і спробую через нього вплинути на цих учнів.

Ситуація 4.

Учень ігнорує ваші поради та вказівки, робить усе по-своєму, не звертаючи уваги на зауваження, не виправляючи того, на що ви йому вказуєте. Як ви вчините з цим вихованцем надалі?

А. З’ясувавши мотиви впертості, застосую різні засоби покарання.

Б. в інтересах справи викличу його на відверту розмову, спробую знайти з ним спільну мову, налаштувати на діловий контакт.

В. запропоную активу класу звернути увагу на його неадекватну поведінку та вжити заходів для громадського впливу.

Г. Спробую з’ясувати, чи я сам не припускаюся педагогічних помилок у взаєминах із цим учнем, потім вирішу, яким чином реагувати.

11. Педагогічна майстерність.

Кожного з педагогів-майстрів характеризує постійне прагнення до вдосконалення своїх знань, умінь, навичок, творчий підхід до відбору найбільш ефективних методів і засобів впливу на учнів.

            Вчителю доводиться наполегливо працювати на свій авторитет і ще більше сил витрачати на його постійне підтвердження і підтримку.

Складові авторитету з різних поглядів

Вчителі часто кажуть, що авторитет складається з людяності, обізнаності в предметі, вмінні викладати, вмінні працювати з дітьми та вміння розуміти дитину, бажання працювати з дитиною індивідуально (не за гроші) та ін. Це їм так хочеться, щоб авторитет складався саме з цього. Проте вчителі зовсім інакше сприймають ці поняття, ніж учні.
А якщо спитати учнів, то вони скажуть: вміння викласти матеріал – не є критерієм. Учень будь-який матеріал знайде в мережі Інтернет швидше за те, як вчитель його пояснить. Скоріш, авторитет залежить від того, наскільки вчитель може спілкуватися з дітьми, поважаючи їх, без приниження та публічного невизнання.

11.1. Асоціативна вправа «Авторитет» (3 хв.)

 Кожній групі учасників видають аркуш, на якому по літерах вертикально написано «авторитет». Члени групи навпроти кожної з літер повинні написати, з чим вона асоціюється. 
А — активний, актуальний. 
В — веселий, вихований, ввічливий. 
Т — терплячий, творчий, толерантний і т. д. 
Висновок 
У чому ж полягає майстерність педагога, що володіє істинним авторитетом. 
1. Боротьба не з дитиною, а за дитину. 
2. Володіти всіма стилями і застосовувати в залежності від специфіки дитячого колективу, конкретної ситуації і відповідно до поставленої педагогічної завданням. 
3. Уміння досягати успіху. 
4. Здійснення особистісно-орієнтованого підходу. 
5. Володіння результативними педагогічними технологіями 


Як результат - виховання зрілої особистості. Особистості, яка знає, навіщо вона живе, як вона ставиться до людей і історії людства і надходить відповідно до цього. 
Отже, важливо не тільки завоювати, але й утримати цей істинний авторитет. Завоювати його можна різними способами, але утримати - тільки спираючись на свою педагогічну майстерність, творчість, своїми особистими зусиллями. 
Авторитет — вплив, який має людина в різних формах життя. У його основі — певний досвід, моральні риси, статус людини.

 Авторитет учителя — загальновизнана учнями та їхніми батьками значущість чеснот учителя й заснована на цьому сила його виховного впливу на дітей. 
Авторитет входить складовою частиною в імідж учителя.

Можна також відзначити, що манера поведінки, зовнішній вигляд учителя - один з найважливіших чинників формування системи педагогічних відносин, серед яких відношення «учитель-учень» грає не останню роль. 

Одяг вчителі - теж не тільки його особиста справа. Усвідомлює учитель чи ні, але неохайний зовнішній вигляд буде йому заважати. 

11.2. Імідж педагога. (слово психолога) (3 хв.)

Имидж оказывает мощное психологическое воздействие на его целевую аудиторию и на учителя самого. Он несёт определённое сообщение о личности окружающим.

Существуют 5 основных «точек опоры» имиджа:

 

1)      одежда

Помните:

Красный цвет- возбуждает, способствует повышению активности, но ученик при этом быстро устаёт.

Розовый- мягкий, нежный, чувственный.

Коричневый- символизирует силу, энергию, внушает доверенность к учителю, успокаивает.

Синий- деловой, авторитетный.

Голубой- цвет отдыха, иногда воспринимается как скучный и холодный.

Зелёный-цвет лидерства, вместе с жёлтым он возбуждает, с синим- успокаивает.

Жёлтый- цвет радости и веселья, но если его много, то утомляет.

Кремовые и бежевые тона- самые безопасные и умиротворяющие.

Серый- навевает скуку.

Белый- цвет чистоты помыслов, однако вреден для психики.

 

2)      причёска, макияж.

Следует отметить, что длина волос желательно короткая или средняя. Причём светлый цвет волос олицетворяет популярность, а тёмный подчёркивает солидность. Косметика малозаметная.

3)      мимика, взгляд.

Советуем: с утра «примерьте» доброжелательную улыбку и не снимайте её до самого вечера.

4) походка, жесты, поза.

5) манера общения.

Всегда помните, учитель (классный руководитель) должен быть привлекательным, открытым, вызывать симпатию. Он должен излучать уверенность и твёрдость.

 

11.3. Тренувальні вправи. (5 хв.)

Дружній шарж (зображення дійсності, перебільшене відповідно до дійсності з комічними цілями)
Кожній команді пропонується придумати і зобразити за допомогою міміки і жестів одного з педагогів іншої команди (не більше 1 хвилини).

 

Виразність мови (3 хв.)

Завдання:
•  Произнесите слово "МОЛОДЕЦ!" «РОЗУМНИЦЯ!»:
1(3) команда                                                                                           2 (4) команда
тихо                                                                                                        громко
нежно                                                                                                   удивленно
иронично                                                                                           восторженно
ласково                                                                                              требовательно

 

Конструкторське бюро «Імідж вчителя»

З геометричних фігур скласти «модель» вчителя, за допомогою кольорового паперу, фломастерів, клею «одягнути», враховуючи складові  іміджу:

- одяг;

- зачіска, макіяж;

- міміка, погляд.

12. Колективна творча справа «Кодекс гідності вчителя школи» (5 хв.)

(відновити фрази і оформити у вигляді книги)

1-а група:

Вчись бачити і поважати в іншій людині особистість.

Вчись бачити в собі недоліки і пробачати їх іншим.

 

2-а група:

 

Щедро ділися своєю педагогічною майстерністю, бо «не збідніє рука, що дає».
Вчися радіти успіхам колег.

 

3-я група:

 

Не дозволяй собі поганого настрою, це не пристойно.
Повніше використовуй свої сили і можливості в роботі.

 

4-а група:

 

Підвищуй свій інтелект.
Прагни до професійного майстерності.

 

13. Інтерактивна вправа «Мікрофон» (3 хв.)

«Заповеди педагогического общения» (советы бывалых)

     (предлагаю прочитать по фразе  заповеди)

- Ты за внимание борись, не строй общение «сверху вниз».

- Стремись изучать детей настроение, их мимику, жесты и глаз выражение.

- Какие они вчера и сегодня, какие с утра и какие в полдень. Как говорят они: смехом, слезами…

-  Учись себя видеть детей глазами!

 - Любите детей, будьте вежливы с ними.

    Они в любом возрасте очень ранимы…

 - Чтоб уважения детей добиться, слово с делом не должно расходиться!

    - Ставьте себя на место детей и сможете их понять поскорей!

 - Дети не любят грубые фразы: выполнят просьбу, но не приказы.

- К детям своим относитесь любя.

Злиться вы можете лишь на себя!

- «Любимчиков» не заводите, за прегрешения не мстите.

- Наедине не выясняйте и перед всеми не ругайте.

Не унижайте их при всех. Ведь убивает даже смех!

14. Підсумки семінару-тренінгу.  Вправа на завершення «Емоційний ланцюжок» (3 хв.)

Мета: систематизувати інформацію, отриману на семінарі,  закріпити позитивні результати тренінгу.

Завуч пропонує учасникам осмислити спільну роботу та прокоментувати, чи збулися їхні очікування, визначені на початку семінару.

- Покладіть ліву руку на плече сусіда і по черзі один за одним подякуйте сусідові ліворуч за хорошу роботу, позитивні емоції, висловіть побажання.

 

Висновок. На сьогоднішньому тренінгу ви краще усвідомили роль учителя у формуванні творчого працездатного учнівського колективу, визначились з головними рисами сучасного учителя та орієнтирами у повсякденній педагогічній практиці. Бажаю вам самоствердитися на обраному шляху.

Які б власні завдання не вирішував класний керівник, він завжди є організатором, наставником і майстром педагогічного впливу. 

На закінчення мені хотілося б нагадати наступне.

Педагогічний колектив, його досвід, знання, згуртованість у дружній цілеспрямованій роботі - ось головне джерело успіху класного керівника, його майстерності в організації колективу та впливу колективу на особистість кожного школяра.