День Перемоги

23.04.2015 20:54

1945 – 2015       70 років з дня перемоги

        Бувають події, які після десятиліть стираються з пам'яті людей і стають надбанням архівів. Але є події, значення яких не тільки не зменшуються з часом, а навпаки, з кожним новим десятиліттям вони набувають особливої значущості, стають безсмертними.

       Такою подією стала Велика Вітчизняна війна. Ось і учні ЗОШ №5 не забувають ветеранів, яких з кожним роком стає все менше і менше. Напередодні великого свята Перемоги учні 8 – Б класу в черговий раз відвідали Ісаєву Ніну Яківну, яка, як завжди, з добротою їх зустріла.

         Головне призначення жінки - бути матір'ю, продовжувачкою роду, берегинею сімейного вогнища. Але Велика Вітчизняна внесла свої корективи: у ті страшні і важкі роки жінки встали в один ряд з чоловіками, щоб захистити Батьківщину від фашизму. Воєнну форму наділи тисячі - зв'язкові, льотчиці, зенітниці, снайпери, ну і, звичайно ж, лікарі, медсестри, санітарки. Була серед них і наша землячка Ніна Яківна Ісаєва.

       Народилася Ніна Яківна в 1925 році в шахтарській сім’ї, в 1941 році вона закінчила 8 – м класів. Коли прийшли німці в с. Новоекономічне молодих дівчат було відправлено на кам’яний кар’єр. Після визволення селища  в жовтні 1943 року Ніна Яківна пішла працювати в тиловий госпіталь, а в квітні 1944  року  переведена в евакогоспіталь 3 – го українського фронту діючої армії  санітаркою. З госпіталем вони пересувалися за діючою армією. Пройшли Україну, Молдову, Румунію, Угорщину, Чехословаччину. Перемогу зустріла в Австрії.

        У 1947 році була демобілізована. За ратний подвиг отримала нагороди: орден вітчизняної війни ІІ ступені, медалі Жукова, "За доблесну працю", "Захисник вітчизни", ювілейні медалі.