Педагогічна взаємодія

08.05.2016 12:12

ЗОШ № 5

Батьківська конференція «Роль сімї у формуванні навичок здорового способу життя»

ПЛАН проведення

1.      Виступ агітбригади «Молодь  обирає здоров’я»

2.      Інформаційна просвіта  «Чинники здорового способу життя» (ЗДВР Нечипорук Е. Г.)

3.      Виступ психолога  школи (Щербакова Л. В.)

3.1. Презентація «Здоров’я – це…» (результати анкетування учнів)

3.2. Практикум «Крок до здоров’я» ( ознайомлення батьків з прикладами здоров’язберігаючих технологій)

       4.  Заключне слово.

           4.1. Поради батькам (пам’ятки)

           4.2. Пісня «Доброта» у виконанні учнів школи

 

Сценарій:

 

1.      Виступ агітбригади «Молодь  обирає здоровя»

 

Декламация стихотворения:

Это знают даже дети -

хуже нет вещей на свете,

чем наркотики, вино,

сигареты - все одно.

Что для общества есть зло?

Алкоголь есть враг всего!

Губит алкоголь вовсю

жизнь и печень, и семью.

Что себе пихает в рот

легкомысленный народ?

Сигареты - никотин,

враг всему номер один!

Ну, а злее всех дурман

вам покажет наркоман.

Для него ведь нет вещей,

что наркотиков важней.

Если ты, мой друг, дурак,

если сам себе ты враг,

то открыты все пути

на тот свет скорей уйти.

Только много интересных

есть вещей на свете, честно.

Жизнь прекрасна! Так зачем

разрушать ее нам всем?

 

Выступление агитбригады.

На мотив песни Ранеток  «Она одна»:

Мы приветствуем вас,

И к здоровью призываем.

Все только в наших руках

Это точно знаем.

 

‒      Команда  Общеобразовательной школы № 5 приветствует вас!

О здоровом образе жизни мы поведаем рассказ.

Наш девиз:

Все вместе:

Спаси свое здоровье,

Спаси свою мечту,

Спаси себя от смерти,

Спаси свою судьбу.

 

‒      Мы молодежь 21 века!

В наших руках судьба человека!

 

‒      Слушайте, слушайте, слушайте! Мы рапортуем здоровья наказ.

Боремся с  алкоголизмом.  Эй, молодежь, послушайте нас!

 

‒      Мы откроем вам секрет, как здоровье сохранить, как о будущем планеты нам заботиться и жить!

 

‒      За здоровый образ жизни мы бороться не устанем!

 

‒      За здоровый образ жизни, мы своею грудью встанем!

 

‒      Плечом к плечу, рука за руку. Мы скажем: «Нет» болезням, мукам!

 

‒      Алкоголизм, курение, туберкулёз, наркомания, СПИД.

 

Вместе: Мы -

За здоровье нации!

Вместе: Мы  - 

За здоровый образ жизни!

 

‒      Я хочу тебе рассказать,

Это очень просто независимым стать.

Чтобы долго, красиво и здорово жить,

Ты должен, первым делом, себя изменить.

‒      Одолев, все вредные привычки

Ты найдешь ко всем сердцам отмычку.

Знаешь это, это так несложно

Стоит только захотеть и все возможно.

Сюжетно-танцевальная композиция.

(Песни «Ничья»  - Тату,  Alyosha  «Sweet People»)

Идея:  «Ты не одна со своей проблемой»,  «Люди, цените свою жизнь и жизнь близких»

 

‒      Бывают в жизни люди,

Не думая, что будет, ошибки делают порой,

 

‒      Наркотик принимают,

и смерти подвергают себя, а также нас с тобой

 

‒      Ты оглянись – прекрасен мир вокруг,

 

‒      Цени себя и жизнь свою, мой друг

 

‒      Давайте   покончим   с   бедой   навсегда,

Ведь   мир  –  это   наша   большая   семья!

 

‒      Пусть   оступившийся   завтра   спасется!

 

‒      Надежда   пусть   светит в  каждой  судьбе!

 

‒      Сердце планеты пока еще бьется,

Сердце планеты – Во  мне  и тебе!

 

На мотив песни И. Билык «Мы будем вместе»

Капелька росы с неба упадет,

Солнца луч пригреет и любовь зажжет,

И тогда планета будет долго жить,

Только нам всем этим нужно дорожить.

Припев:  2 раза

Мы будем счастливы, знаем,   

Цените жизнь - призываем!       

Здоровья всем, вам, желаем,

Мы будем счастливы, знаем!!!

 

 

2. Інформаційна просвіта  «Чинники здорового способу життя»

 

І. Здоровий спосіб життя - це все в людській діяльності, що стосується збереження і зміцнення здоров`я, все, що сприяє виконанню людиною своїх людських функцій через діяльність з оздоровлення умов життя - праці, відпочинку, побуту.

Складові ЗСЖ містять різноманітні елементи, що стосуються усіх сфер здоров`я - фізичної, психічної, соціальної і духовної. Найважливіші з них - харчування (в тому числи споживання якісної питної води, необхідної кількості вітамінів, мікроелементів, протеїнів, жирів, вуглеводів, спеціальних продуктів і харчових добавок), побут (якість житла, умови для пасивного і активного відпочинку, рівень психічної і фізичної безпеки на території життєдіяльності), умови праці (безпека не тільки у фізичному, а й психічному аспекті, наявність стимулів і умов професійного розвитку), рухова активність (фізична культура і спорт, використання засобів різноманітних систем оздоровлення, спрямованих на підвищення рівня фізичного розвитку, його підтримку, відновлення сил після фізичних і психічних навантажень).

Проблема формування здорового способу життя досить ретельно висвітлюється в багатьох соціально-філософських, педагогічних, соціологічних, медичних працях. Особливої актуалізації ця проблематика набула у другій половині ХХ століття як у світі в цілому, так й в Україні.

Формуванню здорового способу життя в учнівської молоді, формуванню ціннісних орієнтацій підлітків на здоровий спосіб життя, організації здорового способу життя школярів, медико-біологічним та психолого-педагогічним основам здорового способу життя, принципам формування здорового способу життя молоді присвячені наукові праці та посібники. У деяких школах викладається курс валеології - наука про здоровий спосіб життя.

У міжнародному співтоваристві визначення здоров`я, викладене в Преамбулі Статуту ВООЗ (1948 р.): "Здоров`я - це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад".

Поняття «здоров`я»  включає в себе чотири  сфери або складові - фізичну, психічну (розумову), соціальну (суспільну) і духовну. Всі ці складові невід`ємні одна від одної, вони тісно взаємопов`язані і саме разом, у сукупності визначають стан здоров`я людини.

До сфери фізичного здоров`я включають такі чинники, як індивідуальні особливості анатомічної будови тіла, перебігу фізіологічних функцій організму в різних умовах спокою, руху, довкілля, генетичної спадщини, рівня фізичного розвитку органів і систем організму.

До сфери психічного здоров`я відносять індивідуальні особливості психічних процесів і властивостей людини, наприклад збудженість, емоційність, чутливість. Психічне життя індивіда складається з потреб, інтересів, мотивів, стимулів, установок, цілей, уяв, почуттів тощо. Психічне здоров`я пов`язано з особливостями мислення, характеру, здібностей. Всі ці складові і чинники обумовлюють особливості індивідуальних реакцій на однакові життєві ситуації, вірогідність стресів, афектів.

Духовне здоров`я залежить від духовного світу особистості, зокрема складових духовної культури людства - освіти, науки, мистецтва, релігії, моралі, етики. Свідомість людини, її ментальність, життєва самоідентифікація, ставлення до сенсу життя, оцінка реалізації власних здібностей і можливостей у контексті власних ідеалів і світогляду - все це обумовлює стан духовного здоров`я індивіда.

Соціальне здоров`я пов`язано з економічними чинниками, стосунками індивіда із структурними одиницями соціуму - сім`єю, організаціями, з якими створюються соціальні зв`язки, праця, відпочинок, побут, соціальний захист, охорона здоров`я, безпека існування тощо. Впливають міжетнічні стосунки, вагомість різниці у прибутках різних соціальних прошарків суспільства, рівень матеріального виробництва, техніки і технологій, їх суперечливий вплив на здоров`я взагалі. Ці чинники і складові створюють відчуття соціальної захищеності (або незахищеності), що суттєво позначається на здоров`ї людини. У загальному вигляді соціальне здоров`я детерміноване характером і рівнем розвитку головних сфер суспільного життя в певному середовищі - економічної, політичної, соціальної, духовної.

ІІ. Формування здорового способу життя є одним із важливих напрямів сімейного виховання. Адже кожен з батьків бажає, щоб дитина виросла фізично й психічно здоровою, без шкідливих звичок. Багато в чому формування здорового способу життя залежить від традиційної складової цього впливу: стилю життя сім'ї, способу ор­ганізації життя, характеру взаємостосунків між подружжям, участі обох батьків у вихованні, правильної організації вільного часу сім'ї, ставлення самих батьків до вживання алкоголю, куріння, застосу­вання наркотичних речовин. Отже, спосіб життя сім'ї в основному обумовлює й спосіб життя дітей. Чисельні дослідження свідчать, що сімейні конфлікти між самими батьками, батьками та дітьми, засто­сування фізичних покарань, нерозуміння батьками дітей, відсутність батьківської уваги, підтримки дитини - усе це стає причиною того, що процес становлення особистості підлітка проходить важче, ніж звичайно.

Загальновідомо, що батьки для різних груп підлітків і молоді є одним з основних джерел інформації з багатьох питань. Крім того, саме до батьків у першу чергу звертаються молоді люди зі своїми проблемами та труднощами. У важкій ситуації діти очікують від ба­тьків порад і допомоги з різноманітних проблем, тому досить часто батькам доводитися виконувати функції не лише дорослих друзів і вчителів, а й психолога, лікаря, довідкового бюро та «швидкої до­помоги».

Незалежно від того, наскільки самі батьки усвідомлюють свою роль у формуванні здорового способу життя молодого покоління, підлітки відзначають досить широкий аспект тем, на які вони мо­жуть розмовляти з батьками. Якщо відкинути таку тему, як навчання й уроки, то за статистичними даними найчастіше підлітки говорять з батьками про своє майбутнє (60%-70%), своє здоров'я (55%-65%), своїх друзів (50%-60%), своє харчування (45%), поведінку не тільки в школі, а й на вулиці, в транспорті, з незнайомцями (до 40%), а та­кож про стосунки в сім'ї (біля 40%). Не так часто предметом розмо­ви є економічні проблеми сім'ї (24%), взаємовідносини між хлопця­ми та дівчатами (20-25%), статева зрілість (10%-20%) та інтимні стосунки між чоловіком і жінкою (5%-10%).

Свідченням того, що батьки є надзвичайно важливим і впли­вовим джерелом формування здорового способу життя, є також те, що 36% 10-16-річних повністю довіряють батькам і відверто обгово­рюють з ними будь-які питання, а ще 52% довіряють батькам, хоча деякі питання не можуть з ними обговорювати. Таким чином, 88% підлітків довіряють батькам, а це значити, що довіряють і тій інфор­мації, яку вони отримують від них. Лише 1 % респондентів зазначи­ли, що вони зовсім не довіряють батькам. Про високий рівень довіри та достатньо відверті стосунки між підлітками та батьками свідчать відповіді більшої половини опитаних 10-14-річних учнів, які засвід­чують, що, як правило, батьки знають, де й з кім вони спілкуються ввечері.

Разом із тим існують і певні проблеми щодо впливу батьків на формування здорового способу життя в неповнолітніх. Так, 15% 10-14-річних відверто стверджують, що випивали алкогольні напої в більшій кількості, ніж їм дозволяли батьки; 6% упевнені, що мати, та 6% - що батько дозволили б їм випивати без всяких обмежень і заперечень. Ще по 27% відповіли, що їм дозволили б випити лише з особливої нагоди; близько 21% не знають, як би відреагувала їхня мати, та така ж кількість не впевнена щодо батьківської реакції. Се­ред тих, хто ще не спробував курити на час опитування, 25% відзна­чили такий «стримуючий» чинник, як «мої батьки не курять». Це другий за рейтингом чинник після усвідомлення шкідливого впливу звички курити на стан здоров'я. Крім того, ще 11% зазначили, що у випадку куріння вони б малі проблеми з батьками.

Серед молоді віком 10-14 років курили або курять 39,5% рес­пондентів. Разом із тим лише незначне число осіб (на рівні статис­тичної похибки) засвідчує, що вони курять у зв'язку з конфліктом з батьками. Напевне, таку ситуацію можна пояснити й тим, що чимале число батьків (38%) курить у помешканні, де вони проживають ра­зом з дітьми, 70% дітей свідчать про те, що їм батьки не дозволили б курити взагалі.

Діаграма З

Частка молоді, котра звертається до батьків з питань алкоголіз­му, наркоманії, тютюнокуріння (% по кожній віковій групі)

 

Можна сказати, що батьки є одним з основних джерел отри­мання інформації щодо здорового способу життя для дітей, підлітків і молодих людей. Результати соціологічних опитувань засвідчують, що зі збільшенням віку питома вага тих, хто обговорює ці проблеми з батьками та отримує від них інформацію, хоч і незначною мірою, але знижується. Розглядаючи варіанти відповідей на запитання: «До кого або до яких джерел ти звернувся б, якби побажав отримати бі­льше інформації про алкоголізм, наркоманію, куріння?» залежно від віку респондентів, ми змогли створити загальну діаграму цих показ­ників.

Вплив батьків на поінформованість дітей і молоді стосовно шкідливих звичок і їхнього впливу умовно можна розбити на три етапи:

I. 10-12 років - етап стабільного ставлення до рекомендацій батьків, 62%-65% дітей за інформацією про шкідливі звички звер­таються до батьків.

II. 13-16 років - етап різкого зменшення впливу батьків, част­ка дітей зменшується з 65% у 12 років до 35% у 16.

III. 17-22 років - етап повільного зменшення впливу батьків,

відсоток потенційних звернень до батьків знижується від 32% у 17 років до 19% у 22 роки.

Що стосується значення інформації батьків про шкідливі зви­чки для дітей різних за статтю та віком, то у віці 10-12 років довіра до інформації батьків у дівчат падає з 71% до 64%, а в хлопців під­німається з 53% до 66%. Відрізняється також і рівень довіри до ба­тьківської інформації у віці 20-22 років, коли в чоловіків рівень до­віри спадає до 14%, а в молодих жінок він залишається на показнику 24%-26%. Ще одним із чинників, які визначають ставлення до інфо­рмації батьків, є проживання: окремо чи разом мешкають батьки та дорослі діти. Так, молоді люди, які проживають у батьківських сі­м'ях, мають намір звернутися до батьків у 46% випадках, а діти, які проживають окремо, тільки у 18%.

Очевидно, що сім'я має двосторонній вплив на спосіб житгя молодої людини. З одного боку, сім'я виступає як захисний чинник, що перешкоджає появі та розвитку шкідливих звичок, з іншого - як особливий чинник, що стимулює розвиток шкідливих звичок у ді­тей.

Захисні чинники сім'ї найбільшою мірою проявляються в то­му випадку, коли:

• між членами сім'ї існують добрі, відверті стосунки;

• виховання дітей передбачає прояв душевного тепла, виклю­чає постійні ультимативні претензії;

• батьки вірять у життєві успіхи дітей, проявляють високі ба­тьківські очікування;

• діти, з одного боку, включені до прийняття сімейних рішень, а з іншого - мають свої власні завдання стосовно інших членів сім'ї;

• стосунки між батьками базуються на емоційній взаємній під­тримці;

• ставлення батьків до дітей базується на реальній зацікавле­ності, увазі до їхніх проблем і обмежуються не тільки розмовами, а й безпосередньою участю в різних аспектах життя дітей.

Негативний вплив сім'ї на спосіб життя дітей, насамперед, по­в'язаний із внутрішньою кризою сім'ї:

• сімейною дезорганізованістю, яка призводить до того, що сім'я перестає вирішувати навіть елементарні проблеми утримання итини;

• сімейними конфліктами, які є причиною різних стресів у ді­тей;

• проявом насилля (фізичного, психічного, сексуального);

• відсутністю почуття любові та взаєморозуміння між членами

сім'ї;

• наявністю шкідливих звичок (алкоголізм, наркоманія тощо) серед членів сім'ї;

• невимогливістю та непослідовністю санкцій стосовно про­явів шкідливих для здоров'я звичок у дітей, слабка дисципліна в сім'ї;

• нереалізованим очікуванням стосовно розвитку й успіхів ди­тини.

 

3. Виступ психолога  школи (Щербакова Л. В.)

3.1. Презентація «Здоров’я – це…» (результати анкетування учнів)

3.2. Практикум «Крок до здоров’я» ( ознайомлення батьків з прикладами здоров’язберігаючих технологій)

Физкультхвилинки показують  3-5 ученів з агитбригади+ фотопрезентація  физкультхвилинок, різних видів гімнастик)

Пальчиковая гимнастика

 Пальцы делают зарядку,

 Чтобы меньше уставать.

 А потом они в тетрадке

 Будут буковки писать.

 (Дети вытягивают руки вперёд, сжимают и разжимают кулачки. )

 

 Ёжик топал по дорожке

 И грибочки нёс в лукошке.

 Чтоб грибочки сосчитать,

 Нужно пальцы загибать.

 (Дети загибают по очереди пальцы сначала на левой, потом на правой руке. В конце упражнения руки у них должны быть сжаты в кулаки.)

Фізкультхвилинка

Хто ж там, хто вже так втомився,

І наліво нахилився?

Треба дружно всім нам встати         (вийти із-за столу)

Фізкультпаузу почати.

Сонце спить, небо спить                  (очі затулити  долонями)

Навіть вітер не шумить.                    (присісти)

Рано-вранці сонце встало                 (відкрити очі, встати, підняти голови,

Всіх промінням привітало.                піднятися на  носки, руки підвести

                                                             угору, розвести в сторони, підвести гору,                     

                                                              помахати руками)

Хмарка сонечко закрила

Слізки срібні зронила.                         (закрити обличчя руками)

Ми ті слізки пошукаємо,

У травичці позбираємо.                       (присідання)

 

Игра «Дрессированная муха»

Наша дрессированная муха Зеленуха умеет выполнять команды. Посмотрим?

1. Глазками передвигаем муху из одного домика в другой: вверх, вправо, влево, влево, вниз... Где, в каком домике наша муха?

2. Закрыли глаза и мысленно двигаемся следом за мухой.

3. Управляем мухой молча. (Направление задает взрослый движениями рук.)

 

       4.  Заключне слово.

Один мудрець говорив: „Здоров’я, сон і багатство може по - справжньому оцінити тільки той, хто їх загубив і знайшов знову”.  І це дійсно так. Адже тільки здорова людина може бути вільною, радісною, щасливою.

Вам, батькам, потрібно об'єктивною інформацією запобігати деяким ризикам для здоров'я своїх дітей.

Адже стосовно таких ризиків, як куріння, алкоголізм, наркоманія, саме батьки можуть стати реальним джерелом знань.

Тому, шановні батьки, назавше відмовтеся від скептичного ставлення до сучасної молоді, цікавтеся її проблемами, інтересами, запитами, смаками тощо, обговорюйте їх із своїми синами та доньками, учіть їх розрізняти, що у молодіжному житті — позитивне, а що варте осуду.

Сучасними дітьми важко керувати, адже їм доступно стільки засобів різної інформації, в т. ч. шкідливої. Навіть, якщо вашим девізом життя стануть Франкові слова — " завжди учень ", за всім не встигнете, всього не вивчите, у чомусь ваші діти будуть більш поінфор­мовані, ніж ви. Але у вас є життєвий досвід, є міцна моральна платформа (якщо вона є), підтверджена вашим сімейним життям, є ваш батьківський авторитет — і цього достатньо, щоб ваші діти, ваші дорослі діти прислухалися до батьківських порад і керувалися ними.

Бажаємо Вам щастя і процвітання в сім'ях, успіхів у вихованні дітей, основою яких є і буде здоровий спосіб життя.

 

Пам’ятка для батьків

щодо втілення здоров’язбережувальних технологій у освітній процес

 

·         Допоможіть своїй дитині стати собою. Не чекайте, що вона буде такою, як ви хочете…

·         Ви дали своїй дитині життя – як саме вона може віддячити вам? Вона дасть життя іншій, та – ще одній: це незворотний закон вдячності. Не вимагайте від дитини платити за все, що ви для неї робите.

·         Дитина – це особистість. Не думайте, що вона ваша власність. Не принижуйте її.

·         З повагою ставтесь до дитини і її справ.

·         Тягар життя дається кожному згідно з його силами. Не ставтесь до дитячих проблем зверхньо й будьте впевнені, що дитині її тягар не легше нести, ніж вам ваш.

·         Сприймайте дитину як рівну собі особистість. Частіше давайте їй зрозуміти, що ви на неї покладаєтесь і впевнені, що вона виконає ваші доручення.

·         Що посієш, те й пожнеш. Не ображайте дитину, щоб у старості не їсти гіркого хліба.

·         Любіть свою дитину будь-якою: нездібною, безталанною, хворою, неуважною чи неуспішною. Спілкуючись із нею, радійте тому, що дитина – це свято, яке поки що з вами.

·         Умійте любити чужу дитину. Зробіть для чужої дитині те, що хотіли б зробити для своєї.

·         Залучайте дитину до спільної з вами діяльності, набравшись терпіння і розуміючи, що вона усе зробить до ладу.

·         Виховуйте у дитини розуміння того, що її настрій, як і ваш, впливає на емоційний стан інших членів родини.

·         Для дитини зроблено мало, якщо не зроблено все.

·         Не карайте себе, якщо щось не можете зробити для своєї дитини.

·         Пам’ятайте, що знайти ключик до серця кожної дитини – найважливіша річ у вихованні.